Nieuws

Kun je een thermische breuk voorkomen?

Wat is een thermische breuk en kan je het voorkomen?

Thermische breuken komen vooral voor bij (isolatie)glas. De breuken ontstaan als er grote temperatuurverschillen zijn tussen de buitenlucht en het glas. Koude buitenlucht in combinatie met sterk zonlicht kan zorgen dat een ruit snel opwarmt. Deze drukspanning zorgt uiteindelijk voor een thermische breuk.

Hoe ontstaat een thermische breuk in glas?


Een thermische breuk ontstaat dus door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Glas is een relatief slechte warmtegeleider. Wanneer er een temperatuurverschil ontstaat van meer dan 30° C, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op de glasbok wanneer het glas door de zon ongelijk verwarmd wordt. Ook de sponning kan drukspanning veroorzaken.

Kun je een thermische breuk herkennen?


Als het breekpunt bereikt wordt ontstaat een thermische breuk, welke herkenbaar is aan een barst die bij de basis loodrecht staat op de glasrand. Door de hoge schuifspanning tussen koude en warme zones buigt de barst af naar links of rechts. De barsten nemen bijzondere vormen aan, waardoor ze gemakkelijk te onderscheiden zijn van bijvoorbeeld een mechanische breuk.


Hoe kan je thermische breuken voorkomen?

  • Plaats verwarmingselementen niet te dicht bij uw beglazing;
  • Zorg dat jaloezieën, lamellen of (over)gordijnen op gepaste afstand worden geplaatst;
  • Plaats geen grote voorwerpen achter de ruit. Bijvoorbeeld op de vensterbank;
  • Voorkom handelingen die zorgen voor een abrupt temperatuurverschil, zoals het spuiten van koud water op de ruit;
  • Beschilder of beplak het glas niet (bijvoorbeeld met folie of posters);
  • Seal de glasbok in of plaats deze op een plek waar het is afgeschermd van direct zonlicht. Vooral als het glas voor een langere tijd op een bouwplaats of projectlocatie staat.
  • Ontspan het glas op de glasbok door de klemlatten of banden lost te maken. Vergeet niet deze weer aan te spannen wanneer het glas op de glasbok vervoerd gaat worden.
  • Denk aan het toepassen van gehard glas. Dit speciaal thermisch behandelde glas kan tot 5 keer grotere temperatuurverschillen aan.

Is thermische glasbreuk verzekerd?

Net als mechanische breuk, is thermische breuk geen productfout. Dit valt daarom niet onder een eventuele garantie van een glaszetter of leverancier. Wel komt het steeds vaker voor dat het risico op glasbreuk meeverzekerd is in een verzekering voor het huis of vastgoed. Is er ondanks voorzorgsmaatregelen toch een breuk in het glas gekomen? Dan kun je mogelijk aanspraak doen op je glasverzekering.

Meer informatie over thermische breuken?

Heb je na het lezen van deze blog toch nog vragen over hoe je het beste thermische breuken kunt voorkomen? Of heb je hulp nodig bij de keuze van het glas? Neem dan contact met ons op via info@stolkerglas.nl


Voorbeeld thermische breuk:

Download gratis whitepaper Glasfeiten

Vraag het je Glasadviseur!

Zijn er speciale duurzaamheidseisen aan een project verbonden? Wil je weten met welke specificaties en reglementen rekening gehouden moeten worden bij het plaatsen van veiligheidsglas, doorvalveiligheidsglas of brandwerendglas? Stolker Glas is je glasadviseur. Aan een project of klant koppelen we de adviseur met juiste specialistische kennis. Op onze vakkennis kun je blindelings vertrouwen, maar sparren tot in alle details is ook prima. De mensen van Stolker Glas zijn dienstverleners in hart en nieren. Het gaat er niet om wat je vraagt, maar dat je vraagt. We doen er alles aan om je écht goed te helpen.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met onze glasadviseurs:

Daarom Stolker Glas

One Stop Shopping
Snelle levering
Innovatie
Vakkennis
Landelijk

Mis het niet! Glasnieuws en -innovaties

Wil je geen nieuws meer missen op het gebied van glasinnovaties, vakkennis en cursussen of bijscholing op het gebied van glas? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.